7 yaşındayken Michigan Port Huron'a taşınan Edison, 12 haftalığına bir okula gitti fakat öğretmenleri tarafından algılama yavaşlığı nedeni ile okuldan uzaklaştırıldı. Bunun üzerine annesi, Edison'u okuldan alarak ona bundan sonra evde eğitim vermeye başladı.
Edison'un annesinin sayesinde ilgilendiği alanlar giderek daha da genişledi. Edison, eğitim kurumlarından bağımsız bir şekilde kendini eğitmeyi öğrenebilmişti. Edison, annesi hakkında ''Annem beni anladı, eğilimlerimi takip etmeme izin verdi, benim adeta yeniden dünyaya gelmeme neden oldu.'' sözlerini de sarf eder.
Thomas Edison, evlerinin kilerinde önemli bir kimya laboratuvarı kurdu. Kimya deneylerine ve Volta kaplarından elektrik akımı elde etmeye yönelik araştırmalara da ilgi duymaya başladı.
Henry Ford bir zaman sonra Edison'un evinin yanındaki bir yere taşındı. Edison ve Ford ölene kadar hep arkadaş kaldılar.
Thomas Edison, tüm yaşamını bilimsel icatlara adamış oldukça başarılı bir mucittir. Boş zamanlarının çoğunu bilimsel ve teknik kitapları okuyarak geçiren Edison, zamanla telgrafı nasıl çalıştıracağını öğrenme fırsatı da elde etti. Bir süre sonra tam zamanlı bir telgrafçı olarak çalışacak bir seviyeye geldi. Thomas Edison, ABD ile Kanada arasında sinyal gönderen bir telgrafçı olarak çalışacağı bir iş de buldu. Telgrafı geliştirmenin yollarını aramaya koyuldu.
Edison, 1869'da New York'a taşındı. Telgraf ile ilgili icatlar üzerinde çalışmaya devam eden Edison, ilk başarılı icadı olan gelişmiş bir stok kartı geliştirdi. İcatlarına hız vereceği düşüncesi ile büyük bir laboratuvar kurmayı başardı.
Edison'un geliştirdiği ilk büyük icadı da folyo fonograftır. Sesi kaydedebilen ve çoğaltabilen ilk makine olması dolayısıyla Thomas Edison'a uluslararası önemli bir ün kazandırdı.
Thomas Edison, ortakları ile birlikte verimli bir lamba geliştirmek için en az üç bin farklı teori üzerinde etkili bir şekilde çalıştılar. Akkor lambalar üretirler. Bu lambalar ince bir malzeme şeridini parlayacak kadar ısıtır ve ışık üretir. Edison'un bu lambası, cam bir vakum ampulüne yerleştirilmiş bir filamandan oluşacaktı.
Edison, daha az elektrik gücü gerektiren yüksek dirençli olan bir sistem de geliştirmeye çalışıyordu. Kömürleştirilmiş iplikten Flamanlarla deneyler yaptıktan sonra karbonlaştırılmış kâğıt flamanda karar kıldı. 1879'da, Thomas Edison, ilk yüksek dirençli olan akkor elektrik ışığını ortaya çıkardı. Bu lamba ilkin birkaç saat boyunca yanabilmişti. Filaman için kullanmak üzere binlerce başka malzemeyi de test etti. Edison, sonunda, filaman için kullanılacak olan malzemeleri karbonlaştırmaya başladı.
Edison, karbonize pamuk ipliğini de denemeye karar verdi. On beş saat sonra bu iplik yandı. Bundan aldığı güç ile daha fazla deneyle her testte daha uzun süre yanabilen filamanlar üretti. 27 Ocak 1880'de 223.898 patent numarası Edison'un akkor lambasına verildi.
Thomas Edison, Ocak 1880'de elektriği tüm dünyayı aydınlatmaya başlayacak bir şirket geliştirmeye başladı ve adı daha sonraki zamanlarda General Electric olarak değiştirilecek Edison Illuminating Company'i kurdu. Edison, zamanının büyük bir çoğunu orada, aydınlatma teknolojisi ve güç sistemlerinin gelişimini denetleyerek geçiriyordu. Thomas Edison, 1899'da otomobiller için uygun olan bir akümülatör geliştirmeye başladı.
Karşılaştığı tüm zorluklara rağmen pes etmeyen Edison, hayatının son iki yılında ciddi bazı sağlık sorunları yaşadı. Thomas Edison, 1931'de evinde diyabet hastalığından dolayı hayata veda etti. Evinin hemen arkasına gömülmüştür.
ABD tarihinde kendisine 1093 adet patent verilmiş olup bu rekoru bir asır boyunca kimse kıramamıştır. Thomas Edison 84 yıllık yaşamına 1093 adet başarılı patent sığdırmıştır.
sagol
YanıtlaSil