Louis Pasteur, okulun ilk yıllarında çok vasat bir öğrenci olur. Tablo ve portre çizimlerine kendini verir. 1849'da Marie Laurent ile evlenir. Louis Pasteur, bu evlilikte tam dört çocuk sahibi olur. Çocuklarından üçünü o dönemde yaygın olan bulaştırıcı hastalıklardan kaybeder.
Gençlik yıllarında sanatı ikinci plana alıp tüm gücü ile okumaya ve bilimsel çalışmalara kendini adadı. 1846'da Fen Fakültesi'ni bitirdi. Kimya ve fizik dalında akademik kariyer yaptı. Burada profesörlük ünvanına kadar yükseldi.
Louis Pasteur, 1871'de araştırma laboratuvarında yönetici pozisyonunda çalışmaya başladı. Kuduz, şarbon, aşı teknikleri ve bağışıklık üzerinde çok önemli çalışmalarda bulundu. Louis Pasteur, özellikle kuduz olan köpekler üzerinde çalışmalarını yoğunlaştırdı. Bu da ona asıl ün kazandıran kuduz aşısına giden yolda çok büyük bir güç kazandırdı.
Fransız mikrobiyolog ve kimyager Louis Pasteur, bakteriyolog görevi boyunca tıbbın ilerlemesine çok önemli katkılarda bulundu. Büyük bir heyecan ile çalışmalarına devam etti. Bakterilerin mevcut olduklarına ve bakterilerin hastalıklara neden olabileceği düşüncesini her zaman devam ettirdi. Bu düşüncesi ilk zamanlarda çokça tepki çekse de sonraları bu düşüncesini bilim dünyasına kabul ettirdi.
Fransız kimya ve biyoloji bilgini Louis Pasteur, mayalanma olayı ve bulaşıcı hastalıklara mikroorganizmaların sebep olduğunu kanıtlamış pastörizasyon yöntemi ve kuduz aşısını bulmuştur. Böylece süt, meyve, şarap gibi mayalanabilir sıvı şeylerin uzun bir zaman bozulmadan saklayan "pastörizasyon" adındaki yöntemin gelişmesini sağladı.
Louis Pasteur, daha sonra bulaşıcı hastalıklar üzerinde önemli yeni araştırmalara girişir. Zamanının çok önemli bölümünü şarbon, kangren, kan zehirlemesi gibi önemli olan hastalıklar üzerinde geçirir. Kuduz köpeklerinin ölümcül hastalığına karşı geliştirmiş olduğu aşıyı en büyük başarısı olarak görür. Bu büyük başarısı insanlık için çok büyük bir ümit ışığı olur.
Louis Pasteur, 28 Eylül 1895'te Fransa'nın Saint-Cloud kentinde hayata gözlerini yumdu.
Kuduzun önlenmesi amacıyla kullanılan bir aşı olup Louis Pasteur tarafından bulunmuştur. Daha çok köpek ısırığının sebep olduğu kuduz virüsüne karşı yapılır. Köpeklerin yanı sıra kurt, çakal başta olmak üzere birçok hayvan bu virüsü taşıyabilir. Kuduz aşısının en önemli özelliği kesinlikle zaman kaybedilmeden yapılması gerektiğidir.
İlkin Louis Pasteur tarafından tavşanlara daha sonraki zamanlarda köpeklere bu deney uygulandı. Kuduz aşısı ilk kez 1885'te insana uygulandı. İlk uygulamada oldukça başarılı bir sonuç ortaya çıktı. Louis Pasteur, bu önemli başarıdan sonra çok büyük bir üne kavuştu. 1887'de Pasteur Enstitüsü'nü kurdu.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder