Henry Ford, çok küçük yaşlarda bir atölye kurdu. Kurduğu atölyede zamanını geçirmeye çalışan Henry Ford, 15 yaşında ise ilk buharlı makinesini yaptı. Sonraki yıllarda buharlı makine monitörü olarak da bir işe yerleşti. 1891'de mühendisliğe başlayıp 1893'te de başmühendis oldu.
Henry Ford, boş vakit buldukça otomobil üretimine odaklandı. İlk benzinli motorunu 1893'te kendi evinin ana mutfağında üretti. Bundan 3 yıl sonra da ilk otomobilini kendi üretti. 1903'te ¼ oranında hissedar olduğu Ford Motor Company'yi ABD'nin Michigan kentinde kurdu. 1903'te ürettikleri ilk otomobilini de ABD'ye sattı. Daha sonra birçok ülkeye bu otomobilleri ihraç etti.
Henry Ford, 1908'de ürettiği T Modeli arabası ile kurdukları şirketin dünyada tanınmasını sağlayacak şekilde büyük bir satış rekoru elde etti. 1906'da İngiltere'de Avrupa'daki ilk ford şubesini faaliyete geçiren Henry Ford, kısa sürede yaklaşık 15 milyon civarında araba sattı. Daha sonra tarımsal araçların üretimine de başladı. Özellikle ford traktörünün satışında çok büyük bir başarı elde etti.
Henry Ford, otomobil ve tarımsal araçlarla yetinmeyip kargo uçakları da üretti. Henry Ford'un disiplin, planlama, iş bölümü ve kurduğu örgütsel oluşum onu sürekli olarak başarıdan başarıya ulaştırdı.
Henry Ford, yüksek ücret, kısa çalışma saatleri ve kazançtan işçilere pay ayırarak işçilerin çalışma şartlarını oldukça çekici bir duruma getirdi. Bu da ona çok büyük avantaj sağladı. Henry Ford, sırasıyla Belçika, İtalya ve Almanya'da bazı üretim üsleri kurdu. Avrupa'da merkez olarak da İngiltere'yi seçti.
Henry Ford, hem I. Dünya Savaşı hem de II. Dünya Savaşı'nda ford üretim tesislerini harp üretimine de uygun olarak işletti. Savaş malzemesi satışında çok iyi bir gelir elde etti.
Henry Ford, 7 Nisan 1947'de ABD'de Michigan'daki evinde hayata veda etti.
Düşünmek zor iştir muhtemelen bu nedenle çok az kişi düşünür.
Kalite kimse bakmadığı zaman da doğru olanı yapmaktır.
Yaşamdaki en muhteşem şey, zihni hep genç tutmaktır.
Başarısızlık, daha zekice başlama fırsatından başka bir şey değildir.
Eğer gelecek hakkında düşünmezseniz asla bir geleceğiniz olmaz.
Kusur değil çare bulun.
İşler asla zor değildir. Yeter ki onları küçük parçalara ayırmayı öğrenelim.
Çalışmak, yaşadıklarımızdan çok daha fazlasıdır bize yaşamın kendisini verir.
Zorluklar, zamanında yapmadığımız kolay şeylerin birikmesi ile ortaya çıkar.
İnsan, öğrenmeyi bıraktığı gün yaşlanır.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder