Sayısal Verilerden Yararlanma

Bir düşünceyi, tartışmaya mahal bırakmayacak biçimde belgelere, sayısal verilere bağlayarak anlatmaya sayısal verilerden yararlanma adı verilir. Sayısal verilerden yaralanmada;
  • Sayılar, anlatımı daha inandırıcı kıldığı için bu yola başvurulur.
  • Bu anlatımın diğer ismi bilimsel verilerden yararlanmadır.
  • Sayısal verilerden yararlanmada inandırıcılığı arttırmak amaçlandığı için araştırma sonuçlarından, istatistiki bilgilerden, anketlerden, ölçeklerden yararlanılır. 
  • Rakamlar, tarihler, yüzdelik değerler (%) bu anlatımın ana unsurlarını oluşturur.
  • Sayısal verilerden yararlanma yoluna başvurulan paragraflarda nicelik ön plandadır.
 
Sayısal Verilerden Yararlanma Anlatımı ile İlgili Örnekler
 
Örnek 1
 
İstatistikler, 'okumuyoruz' algısını çürüttü. Geçen yıl üretilen kitap sayısı 480 milyon 257 bin 824 olurken, e-kitap satışları yüzde 100 arttı. Türkiye Yayıncılar Birliği Genel Sekreteri Kenan Kocatürk, kişi başına üretilen kitap sayısının 6,4 olduğunu belirterek, bu verinin, "Türkiye kitap okumuyor" şeklindeki algıyı yıktığını söyledi. Kültür ve Turizm Bakanlığı verilerine göre, geçen yıl Türkiye'de 42 bin 626 yeni kitap basıldı. Yeni yazılıp basılan 42 bin 626 kitabın, 14 bin 726'sını edebiyat ve  retorik, 14 bin 542'sini toplum bilimleri, 2 bin 826'sını din, 2 bin 867'sini tarih ve coğrafya, bin 933'ünü psikoloji, 651'ini dil ve dil bilimi, 656'sını  doğa bilimleri ve matematik, 2 bin 104'ünü teknoloji, bin 420'sini güzel sanatlar  ve 901'ini genel konularda yazılan eserler oluşturdu. (milliyet.com.tr)
 
Açıklama: Bir düşünceyi, tartışmaya mahal bırakmayacak biçimde sayısal verilere bağlama paragrafta başvurulan düşünceyi geliştirme biçimidir. Yukarıdaki paragrafta bilimsel verilerden yararlanma söz konusudur. Bu sayılardan amaç inandırıcılığı arttırmaktır. Paragraftaki rakamlar, yüzdelik değerler (%) bu anlatımın ana unsurlarını oluşturmaktadır.
 
Örnek 2
 
Türkiye'de çalışan kesimin az mesai yaptığı fikri bir safsatadan başka bir şey değildir. İnsanlarımızın çalışmada dünya standartlarından daha fazla çalıştığı tartışma götürmez bir gerçektir. İnsan kaynakları danışmanlık firması Mercer'ın çalışanların gerçekte ne kadar zamanlarını iş yaparak geçirdiklerini ölçmek amacıyla gerçekleştirdiği Haftalık Çalışma Saatleri Analizinde, yıllık izin politikalarının dışında 16 ayrı ülkenin haftalık çalışma saatleri karşılaştırıldı. Analizde değerlendirilen haftalık çalışma saatlerinde Fransa, 35 saat ile en alt sınırdaki ülke oldu. Almanya, Fransa'yı 38 saat ile takip ederken Çin, Çek Cumhuriyeti, İtalya, Japonya, Meksika ve ABD'de haftalık çalışma saati 40 saat olarak belirtildi. (ntv.com.tr)
 
Açıklama:  Sayısal verilerden yararlanmada inandırıcılığı arttırmak amaçlandığından araştırma sonuçlarından, istatistiki bilgilerden yararlanılır. Paragraftaki  rakamlar, yüzdelik değerler (%) bu anlatımın ana unsurlarını oluşturmuştur. Paragraftaki sayısal verilerle mevcut düşünce etkili ve inandırıcı kılınmaya çalışılmıştır.

Örnek 3
 
Dünyada akıllı telefona sahip olma oranı çok hızlı bir şekilde yükselmektedir. Türkiye ve gelişmekte olan birkaç ülkede buna dahildir. 40 ülkede gerçekleştirilen araştırmaya göre; Iphone ve Android gibi internet erişimi olan telefonlara sahip olanların oranı % 43'tür. Akıllı telefona sahip olma oranının yüksek olduğu ülkeler arasında % 88 ile Güney Kore, % 77 ile Avustralya, % 74 ile İsrail, % 72 ile Amerika ve % 71 ile İspanya gelmektedir. Türkiye % 59 ile dünyada akıllı telefona sahip olma oranında 12. sırada yer almaktadır. Akıllı telefona sahip olmada Afrika ve Güney Asya ülkeleri son sıralarda yer almaktadır. Pakistan % 11, Uganda ve Etihopya % 4'lük orana dâhildir. Türkiye'de 2013 yılında akıllı telefon sahip olma oranı % 17 iken bu rakam 2015 yılında % 59'lara ulaşmış, iki yıl kadar kısa bir süre içinde 42 puanlık bir yükseliş meydana gelmiştir. (Pew Research Feb. 2016)

Açıklama: Düşünceleri belgelere, sayısal verilere bağlayarak sunmaya sayısal verilerden yararlanma adı verilir.  Sayılar, anlatımı daha inandırıcı kıldığı için bu yola başvurulmuştur. Bu anlatımda inandırıcılığı arttırmak amaçlandığından sayısal verilerden yararlanma yoluna gidilmiştir. 
 
Ayrıca bakınız

2 yorum:

  1. Teşekkür ederim Hocam, sunumlarımda kullanıyorum bu bilgileri. Elinize sağlık!

    YanıtlaSil
  2. Hiç zor değil

    YanıtlaSil