Türk şair, gazeteci, oyun yazarı ve öğretmen kimlikleriyle ön plana çıkan Halit Fahri Ozansoy, 12 Temmuz 1891'de İstanbul'da doğdu. Babası Mehmet Fahri Paşa, annesi Zehra Hanım'dır. Ozansoy, annesini genç yaşta kaybetti.
Halit Fahri Ozansoy, ilköğrenimini mahalle mekteplerinde okuduktan Sonra Bakırköy Rüştiyesini bitirdi. Sonra Mekteb-i Sultanide okumaya başladı. Mekteb-i Sultanide yatılı okumaya başladığında okulun müdürü olan Tevfik Fikret sayesinde edebiyata ilgi duydu.
Yazın hayatına aruz ölçüsüyle başladı. İlk şiiri "Mazideki Aşk İçin Sana" 1912 yılında "Rübab" dergisinde yayımlandı. "Rüya" adlı şiir kitabı da aynı yıl yayımlandı. Çanakkale Cephesini ziyareti sırasındaki izlenimlerini "Cenk Duyguları" adıyla kitaplaştırdı. 1916'da yazdığı "Baykuş" adlı manzum piyesi ile tanındı. Aynı yıl Muğla Lisesi'ne edebiyat öğretmeni olarak atandı. Muğla ve Konya'da birer yıl öğretmenlik yaptıktan sonra İstanbul'a öğretmen olarak atandı ve kırk yıl boyunca burada öğretmenlik yaptı.
Halit Fahri Ozansoy, 1917'de Ziya Gökalp, Ömer Seyfettin gibi Türkçülerin etkisiyle hece ölçüsüyle şiirler yazdı. Bu şiirlerini daha çok "Mecmua" dergisinde yayımladı. "Cenk Duyguları" kitabını yayımladıktan sonra tekrar aruza yönelen Ozansoy, şiir yazmaya bir müddet ara verdi. 1920'de Yeni Mecmua'da "Aruza Veda" başlıklı şiirini yayımlayarak Beş Hececiler arasındaki yerini aldı.
Halit Fahri Ozansoy, 1926'da Servet-i Fünun dergisinin yazı işleri müdürü oldu. Derginin sahibi Ahmet İhsan Bey'in vefat etmesiyle kendisi de istifa etti. "Son Posta" adındaki gazetede 1937'de haftalık yazılar yazmaya başlayıp 1951'e kadar bunu sürdürdü. 1956'da yaş haddinden öğretmenlikten emekli olan Ozansoy, sonraki yıllarda gazeteciliğe ağırlık verdi.
Halit
Fahri Ozansoy, 23 Şubat 1971'de İstanbul'da kalp krizi nedeniyle öldü. Cenazesi
Zincirlikuyu Mezarlığı'na defnedildi.
- Edebiyatımızda "Beş Hececiler" olarak
ünlenen kişilerden biridir.
- Başta şiir olmak üzere tiyatro ve roman türünde
pek çok eser vermiş bir edebiyatçı ve kültür adamıdır.
- İlk şiirleri Rübab dergisinde çıkar. Sonra
"Nedim" dergisini çıkarır. Bu şiirlerinde dil ve duyuş açısından
Fecr-i Ati şiirlerinin tesirinde kalır.
- "Aruza Veda" şiiri sanat hayatında bir
dönüm noktası olur. Bu şiirinden sonra hece ile oluşturduğu şiirlerini
yayımlayarak Beş Hececiler'e dâhil olur.
- Özlem, ölüm, yalnızlık ve sevgi temalarını
işleyen pastoral ve lirik şiirleri bulunur.
- "Hüzün" ve "melankoli" gibi
bireysel duygularla egzotik sahnelere şiirlerinde yer verir. Bunun için
"Melankoli Şairi" olarak tanınır.
- "Cenk Duyguları" adlı eserinde
kahramanlık şiirleri yer alır.
Rüya
Cenk
Duyguları
Efsaneler
Bulutlara
Yakın
Sulara
Dalan Gözler
Sonsuz
Gecelerin Ötesinde
Sulara
Giden Köprü
Âşıklar
Yolunun Yolcuları
Baykuş
Nedim
On
Yılın Destanı
Edebiyatçılar
Çevremde
Eski
İstanbul Ramazanları
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder