Montaigne, 28 Şubat 1533'te Fransa Dordogne'de dünyaya gelir. Katolik inançlarına mensup varlıklı ve soylu bir ailenin çocuğudur. Ailesi tarafından iyi bir eğitim alması sağlanır. Alman bir eğitmen tarafından yetiştirilen Montaigne, Yunan ve Latin dil ve edebiyatını öğrenir. Bordeaux Edebiyat Fakültesindeki felsefe eğitiminden sonra Belediye Başkanlığı görevinde bulunur. Sonrasında milletvekilliliği yapar. Montaigne, Almanya ve İtalya'yı gezdikten sonra şatosuna çekilip edebiyat ve felsefeyle meşgul olmaya başlar.
Montaigne'in hayatı neredeyse edebiyat ve felsefe ile geçer. Felsefede akıl ilkelerinin esas olduğu kuşkucu bir yöntemi benimser. İnsan ve toplum konularında yeni bir bakış açısı getiren sanatçı, özgür düşüncenin öncüsü olur. Coğrafi keşiflerde Avrupalıların yeni uygarlıkları köleleştirme ve yok sayma girişimlerine karşı çıkar. Keşfedilen bu medeniyetler için kullanılan "yamyam, barbar" nitelemelerine şiddetle karşı durur.
16. yüzyıl Fransız deneme yazarı olan Montaigne, deneme türünün Dünya edebiyatındaki ilk örneklerini verir ve denemenin kurucusu sayılır. Montaigne denilince hiç şüphesiz "Denemeler" ismindeki eseri akla gelir. Denemelerinde insan sevgisi başta olmak üzere özgürlük, iyimserlik, dayanışma gibi özgün yazılar yazar. Bağımsız insan düşüncesini işlediği denemeler için Montaigne; "Ben kitabımı yaptığım kadar da kitabım beni yaptı." der. Denemeler, üzerine tam yirmi yıl emek sarf eder.
Denemelerinin bazıları Sabahattin Eyüboğlu
tarafından Türkçeye çevrilir. Ülkesinin en zor anlarında bile olaylara
duyarsız kalan ve kendisini tamamen eserlerine adayan birisi olan Montaigne, 13
Eylül 1592'de Fransa Guyenne'de yaşama veda eder.
En Önemli Eserleri
Denemeler
Ayrıca bakınız
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder