Charles Baudelaire, 1847'de ünlü Amerikalı yazar Edgar Allen Poe'yi tanıma şansı bulur. Poe'yi kendisine çok yakın bulup onun eserleri üzerinde kafa yormaya, eserlerini çevirmeye başlar. Bunu ömrünün sonuna kadar devam ettirir.
19. yüzyıl Fransız edebiyatının en önemli şairlerinden olan Baudelaire, sembolizm akımının en önemli temsilcisi olarak bilinir. Simgeye ve imaja dayalı modern şiire ilk adımı atan kişilerden olup modern şiir üzerinde büyük etki oluşturur. Charles Baudelaire, Fransız şiir dünyasına adeta taze kan olur. Bu anlamda Hugo, Charles Baudelaire'i "şiire yeni bir ürperti getiren şair" olarak niteler.
Şiirlerinde anlamın kapalı olmasına ve şiirlerinin biçim açısından kusursuz olmasına büyük önem verir. Yalnızlık, melankoli, hüzün ve karamsarlık şiirlerinin başlıca öğelerini içerir.
Charles Baudelaire, 1857'de "Kötülük Çiçekleri" ismindeki kitabını yayımlar. Bu kitapta yer alan altı şiir, dine hakaret içerdiği ve kamu ahlakına aykırılık teşkil ettiği için sanatçı hakkında dava açılmasına neden olur. Dava sonucunda Charles Baudelaire, hem kitaptan bazı şiirleri çıkarmak zorunda kalır hem de para cezasına çarptırılır. Bu dava, aynı zamanda eser üzerinde olumsuz bir imaja da neden olur. Baudelaire, bundan oldukça etkilenir.
Baudelaire, diğer önemli bir eseri olan "Yapay Cennetler" kitabını 1860'da yayımlar. Bu eserde uçlarda yer alan bir kişilik sergiler.
Charles
Baudelaire, "Paris Sıkıntısı" adlı mensur şiir türündeki eserini de
1862'de yayımlar.
Yukarıda değinilen eserleriyle Dünya edebiyatından Rimbaud ve Mallarme başta
olmak üzere birçok sanatçı üzerinde derin izler bırakır. Türk edebiyatında da
Yahya Kemal Beyatlı ve Cahit Sıtkı Tarancı gibi pek çok şair üzerinde etkili
olur. Ömrünün sonlarına doğru felç olan Charles Baudelaire, 31 Ağustos
1867'de Paris'te genç denilebilecek bir yaşta yaşamını geçirdiği bakımevinde
ölür.
En
Önemli Eserleri
Kötülük Çiçekleri (şiir)
Yapay Cennetler (şiir)
Paris Sıkıntısı (mensur şiir)
Ayrıca bakınız
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder